';

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Η διαπίστωση ότι ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση των εθισμών έγινε συμπτωματικά, πριν από περίπου σαράντα χρόνια: Σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα του νοσοκομείου «Lincoln» της Νέας Υόρκης, διαπιστώθηκε τυχαία ότι χάρη στο βελονισμό, ένας ασθενής εθισμένος στο όπιο κατάφερε να απεξαρτηθεί. Αυτό το μη αναμενόμενο εύρημα οδήγησε στη διενέργεια του πρώτου προγράμματος διακοπής του καπνίσματος με την εφαρμογή του βελονισμού, στο νοσοκομείο «Lincoln». Το πρόγραμμα στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλα θεραπευτικά κέντρα του εξωτερικού. Σήμερα, ο βελονισμός εφαρμόζεται σε περισσότερα από 400 κέντρα διακοπής του καπνίσματος στην Αμερική και στην Ευρώπη. Με ποιο τρόπο, όμως, βοηθά έναν καπνιστή να κόψει το τσιγάρο;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Η απότομη διακοπή λήψης νικοτίνης (αλλά και της κίνησης και καθημερινής ενασχόλησης με το τσιγάρο) αναγκάζει τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε καινούργιες συνθήκες (σε μια διαφορετική καθημερινότητα). Ταυτόχρονα, «υποχρεώνει» τον εγκέφαλο να παράγει τις δικές του ουσίες (π.χ. nicotine-like ουσίες όπως β-ενδορφίνη, ακετυλοχολίνη και ντοπαμίνη) που θα αντικαταστήσουν τη δράση της. Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο (από τέσσερις έως και έξι μήνες) και στο διάστημα αυτό ο πρώην καπνιστής δυσκολεύεται να λειτουργήσει κανονικά. Η δυσπροσαρμογή εκδηλώνεται με ήπια αλλά βασανιστικά συμπτώματα στέρησης: ευερεθιστότητα, εκνευρισμό, αίσθημα ανησυχίας, εφίδρωση, αμηχανία ή/και τρέμουλο στα χέρια, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνία ή υπνηλία, δυσθυμία, κόπωση, κεφαλαλγίες, αύξηση βάρους.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ;

Αυτό που κάνουν οι βελόνες είναι ότι ενεργοποιούν ουσίες στον οργανισμό που μιμούνται τη δράση της νικοτίνης και έτσι, ο οργανισμός σταματά να ζητά την ευχαρίστηση που νιώθει από το τσιγάρο. Συγκεκριμένα, παράγεται ενδορφίνη που είναι η ορμόνη της ευεξίας. Τα συμπτώματα της στέρησης μειώνονται και έτσι, είναι πιο εύκολο σε κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ;

Τα σημεία του βελονισμού είναι συγκεκριμένα και χαρτογραφημένα, τόσο στο πλαίσιο της κινεζικής όσο και της δυτικής ιατρικής. Επιλέγεται η τοποθέτηση βελόνων στο αυτί, στο πρόσωπο, στα πόδια και στα χέρια του καπνιστή. Κάθε περίπτωση εξατομικεύεται.

ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Υπάρχουν καπνιστές που ανταποκρίθηκαν σε μία μόνο συνεδρία και άλλοι που χρειάστηκαν πέντε ή έξι συνεδρίες (μία συνεδρία διαρκεί 40 -50 λεπτά). Η διακύμανση αυτή εξαρτάται από το βαθμό εθισμού του καπνιστή στη νικοτίνη.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
- - - - - - - - - - - - - - - -
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 80 26 780 και κλείστε το ραντεβού σας από Δευτέρα έως Παρασκευή
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
- - - - - - - - - - - - - - - -
Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με το πρόσωπο ή το σώμα σας; Ρωτήστε μας και θα σας ενημερώσουμε για την αντίστοιχη θεραπεία.