Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Ελλάδα κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, θέτοντας τους εαυτούς τους με αυτό τον τρόπο σε κατάσταση στέρησης ύπνου. Ενώ η στέρηση ύπνου μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του στρες ή κάποιας ιατρικής πάθησης, αναφέρεται συχνά ως αϋπνία.
Εάν τα ακόλουθα συμπτώματα αϋπνίας συμβαίνουν σε σας συχνά, τότε πιθανώς να χρειάζεστε βοήθεια για να έχετε την ξεκούραση που χρειάζεστε:
Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου λόγω αϋπνίας μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Η απώλεια ύπνου επηρεάζει την όρεξή σας, τις γνωστικές σας ικανότητες, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον συναισθηματικό έλεγχο, που μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις και ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.
Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να σταματήσει ένας συνεχόμενος κύκλος στέρησης ύπνου. Λειτουργεί με διάφορους τρόπους για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Το σώμα βασίζεται στις ορμόνες του ύπνου που απελευθερώνονται σε συγκεκριμένους χρόνους, ώστε να καταφέρουμε με επιτυχία να πέσουμε για ύπνο και να κοιμηθούμε χωρίς διακοπές.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΠΝΙΑ;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuropsychiatry Clinical Neuroscience διερεύνησε τη σχέση μεταξύ βελονισμού στην αϋπνία και το άγχος. Αφού συμμετείχαν σε θεραπεία με βελονισμό πέντε εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αύξηση της ποσότητας μελατονίνης στο σώμα τους. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη ύπνου που βοηθά στην ενεργοποίηση της έναρξης του ύπνου και μας κρατάει να κοιμόμαστε όλη τη νύχτα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμούνταν περισσότερο και ξυπνούσαν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η δεύτερη πτυχή αυτής της μελέτης εξέτασε το άγχος. Το άγχος και το στρες μπορούν να έχουν μια ταραχώδη σχέση με τον ύπνο. Συχνά, το άγχος ή το στρες οδηγούν στην αρχική στέρηση του ύπνου. Ωστόσο, η αϋπνία αναγκάζει το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου να γίνει πιο ευαίσθητο στα αρνητικά συναισθήματα. Ενώ, ταυτόχρονα, το κέντρο συλλογισμού του εγκεφάλου γίνεται λιγότερο ενεργό. Αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο συμβάλλουν στην αύξηση του στρες, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερη απώλεια ύπνου.
Οι συμμετέχοντες στην προαναφερθείσα μελέτη ανέφεραν μειώσεις στις αγχώδεις συμπεριφορές τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καλυτέρευση του ύπνου. Ο βελονισμός είχε ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα που μείωσε το άγχος και βοήθησε να σταματήσει ο κύκλος της στέρησης ύπνου λόγω στρες. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία στη συναισθηματική κατάσταση και την ψυχική σας ευεξία.
Ο βελονισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας άλλων θεραπειών αϋπνίας. Μια ανασκόπηση 46 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και των βοτάνων που χρησιμοποιούνται για ύπνο. Με το βελονισμό βελτιώθηκε η συχνότητα που οι συμμετέχοντες αποκοιμήθηκαν επιτυχώς και επιμηκύνθηκε ο συνολικός χρόνος ύπνου τους, είτε ως μοναδική μέθοδο θεραπείας είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.
Είναι σίγουρο ότι με το βελονισμό αναπτύσσονται καλές συνήθειες ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει το να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να αναπτύσσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα για τον ύπνο, να ασκείστε τακτικά και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.